Gránát és elektrokorund: A leghatékonyabb anyagok a rozsdamentes acélfelületek homokfúvásához

Gránát és elektrokorund

A rozsdamentes acél, fizikai tulajdonságai révén széles körben használt anyag az iparban. Az acél és más speciális fémek ötvözetéből előállítva, mint pl.: Króm, nikkel vagy mangán ötvözettel, az INOX magas korrózióálló képességgel rendelkezik, ezáltal ideális anyag számos termék és alkalmazás számára: teljes cső és vezeték infrastruktúrák, szerelvények csövekhez, tömlők, tartályok és csapok, kamrák és zárak kulccsal, elsősorban az iparban használatos csavarok és csavaranyák.

A csövek belső falának homokfúvása lehetővé teszi a folyadékok és gázok sima és gyors áthaladását a csővezetéken, növelve hatékonyságukat és működőképességüket. Számos tanulmány mutatja, hogy a rozsdás belső falú csövek kisebb szállítási kapacitással rendelkeznek, mint azok a csövek, melyeknek belső falait homokfúvással rendszeresen kezelik. A vezetékek hatékonyságának akár csekély növekedése is a vállalat pénzügyi mutatóinak és nyereségességének növekedéséhez vezet.

Az inoxban megtalálható króm adalék reagál a levegő oxigénjével, króm-oxid réteget képezve, amely megvédi az acél felületét az éghajlati tényezők negatív hatásától, úgy mint a rozsda és a korrózió. Ha az INOX elemeket időszakonként nem tisztítják meg, valamint különböző szennyeződések rakódnak le rá be a felületüket, az oxidációs folyamat nem történik meg, és beindul az acél rozsdásodása és korróziója. Ebben a tanulmányban George F. Hays, a Világ korróziós szervezetének (World Corrosion Organization) elnöke a korrózió éves költségét 2,2 milliárd dollárra becsüli, amely a globális éves pénzügyi veszteségek mintegy 3%-át teszi ki. Ugyanakkor számos tanulmány azt mutatja, hogy ezek a költségek akár 30%-kal is csökkenthetők hatékony korrózió-menedzsmenttel, az optimális karbantartási és időszakos tisztítási műveleteken keresztül.

A homokfúvás döntő szerepet játszik az INOX elemek tisztításában és tulajdonságainak megőrzésében. Speciális homokfúvó anyagok vehetők igénybe, melyek vassal nem szennyezik a felületeket, mint például: vörös gránát, fehér vagy barna alumínium oxid (fehér vagy barna elektrokorund).

A teljes mértékben természetes almandin kőzetet, a vörös gránát nagy kémiai stabilitás jellemzi, ezért a forgács kis mennyiségű impregnálódása az anyagba megengedhető. A vörös gránát kimagaslóan nagy keménységű anyag (8 a Mohs-skálán), és nem termel jelentős mennyiségű port. Nem toxikus anyag (szilikát tartalma <0,1%), környezetbarát csiszolóanyag, és nagyon hatékony az INOX elemek homokfúvásában és tisztításában. A gránáttal történő homokfúvás az INOX felületek vas szennyeződéstől mentes optimális tisztítását, hogy elkőszítse a területet a későbbi korrózióellenes kezeléshez. A vörös gránát egyaránt használható nedves és száraz homokfúvásra. Ugyanakkor a gránát alkalmas fémek vágására, vagy a felületek mintázására vízsugaras vágógéppel. A földgáz és olajipar rozsdamentes acélcsövei és csővezetékei hatékonyan karbantarthatók vörös gránáttal történő homokfúvással. Ugyanakkor a gránátot használják az élelmiszeriparban élelmiszer tartályok, INOX kádak homokfúvásához, valamint kórházakban és egyéb vállalatoknál, mint víztisztító állomások, vízcsövek.

A fehér vagy barna alumínium oxid (fehér vagy barna elektrokorund) nagyon tiszta, magas keménységű homokfúvó anyag (9 a Mohs-skálán), mely nem szennyezi a homokfúvott felületeket. Gyors és erőteljes homokfúvást biztosít, különösen homokfúvó kamrákban használják, a többszörös újrahasznosítás lehetőségének köszönhetően. Ez a forgácsoló anyag mesterséges korundból készül, fúziós folyamatokon keresztül. Az alumínium-oxid részecskék rendkívül élesek és hegyesek, magas vágási és tisztítási sebességgel rendelkeznek. Környezetbarát anyag lévén, az INOX elemek sikeresen használhatók homokfúvásra a hajógyártásban, a kőolaj- és földgáz-iparban, az élelmiszeriparban, illetve más vállalatoknál is, különösen a csövek és vezetékek, élelmiszertartályok és INOX kádak karbantartásához.

Egy felület homokfúvásának összköltsége az anyagbeszerzés, hulladékártalmatlanítás, munkaerő és a felszerelés költségek összességével határozható meg. Osszuk el ezt az összeget a homokfúvási sebességgel (egy óra alatt csiszolt négyzetméterek száma), és megkapjuk a homokfúvás tényleges költségét. Más anyagokkal ellentétben (pl. homok, kátrány) a gránáttal és elektrokorunddal végzett homokfúvás költsége alacsonyabb az anyagok nagyobb homokfúvási sebességének és hatékonyságának köszönhetően, mely jelentősen kisebb anyagfogyasztást tesz lehetővé. A csiszolás alacsonyabb költsége ugyanakkor maga után vonja a hulladékártalmatlanítás kisebb költségét is, növelve a teljes homokfúvási folyamat termelékenységét.

Prémium minőségi termékeket ajánlunk, szilárd, hosszú távú, erős kapcsolatot építünk ki ügyfeleinkkel

GritSablare

Constanța Tengeri Kikötő, Kapu 2, SORENA Platform, Constanța, Románia


Telefon: 0630 9398550