Miért veszélyes és nem hatékony a kvarchomokkal történő homokfúvás

kvarchomokkal történő

A homokfúvás a víz és a szél által hordozott homok által hosszú időn keresztül csiszolt kőzetek természetes eróziós folyamatának megfigyelése következtében jött létre. A homokfúvás célja az erózió által okozottal azonos hatás elérése, de rövidebb idő alatt, a csiszoló részecskék mechanikai felgyorsítása által. Így 1870-ben, Benjamin Tilghman megtervezte az első, a felületek rozsdától és festéktől való megtisztítására szolgáló homokfúvó gépet, majd 1904-ben Thomas Pangborn frissítette Tilghman koncepcióját, sűrített levegő és homok keverékét használván a fémfelületek tisztításához. Ezzel elkezdődött egy hosszú időszak, mely alatt a kvarchomokot széles körben használták a homokfúvási műveleteknél.

Idővel kimutatták, hogy a kvarchomok használata a homokfúváshoz nagyszámú tüdőbetegséget és halálesetet okozott a kezelők körében a szilikózisos megbetegedések következtében. A szilikózis egy halálos, gyógyíthatatlan betegség, amelyet a kvarchomokkal végzett homokfúvási műveletek során keletkező porban lévő szabad kristályos szilícium-dioxid részecskéknek (SiO2) való kitettség okoz. A kristályos szabad szilícium-dioxid további elnevezései: kristályos szilícium-dioxid, alveoláris kristályos szilícium-dioxid, szabad szilikátok.

Jelenleg, a szilikózisos megbetegedések gyakori előfordulása miatt Hollandia és más európai országok is betiltották a több mint 0,1% szabad kristályos szilícium-dioxidot tartalmazó szóróanyagok homokfúváshoz való használatát. A kvarchomok körülbelül 90% szabad kristályos szilícium-dioxidot tartalmaz, ami rendkívül veszélyessé teszi a dolgozók egészségére. A homokfúvás során, a nagymértékű morzsalékonyságának tulajdoníthatóan a kvarchomok rendkívül könnyen fragmentálódik és töredékei 2 és 10 mikron közötti (μ) nagyságúak. Ezek a részecskék, belélegezve a tüdő alveoláris sejtjeibe ékelődnek, és semmilyen kezeléssel nem távolíthatóak el a szervezetből. Az idegen testek elleni természetes védekezés eredményeképpen ezeket az alveoláris sejtekbe ékelődött részecskéket később szövet veszi körül, ami több csomó kialakulásához vezet a tüdőben, légzési elégtelenséget, többféle szövődményt, rákot és halált okozván.

A homokfúvási műveletekhez használt kvarchomok rendkívül veszélyes, még akkor is, ha a dolgozók védőfelszerelést viselnek. Szélmentes légkörben egy 2 mikron nagyságú szabad kristályos szilícium-dioxid részecske 24 óra alatt körülbelül 1 méteres távolságot tesz meg a levegőben. Nyilvánvaló, tehát, hogy a kvarchomokkal végzett homokfúvás során a munkaterület körül egy láthatatlan szabad kristályos szilícium-dioxid részecskékből álló, nagy remanenciájú felhő képződik. A homokfúvás után, amikor a dolgozó leveti a védősisakot, részecskék sokaságát lélegzi be ebből a láthatatlan felhőből, és több további részecske ragad a sisak belsejéhez, amelyeket a dolgozó később lélegez be, miután ismét felhelyezi a sisakját. Ugyanakkor, megállapították, hogy ez a láthatatlan felhő nemcsak a kezelő személyzetet érinti, hanem azokat is, akik kölcsönhatásba kerülnek a munkavégzési hellyel szomszédos területekkel, mint például az irodai dolgozók, a takarító személyzet, a biztonsági személyzet és mások.

Fellépése után a betegség nem gyógyul meg, hanem folyamatosan súlyosbodik, és végül halálhoz vezet. Nemzetközi szinten úgy ítélték meg, hogy a szabad kristályos szilícium-dioxid részecskéket tartalmazó pornak való egyetlen kitettség is szilikózist okozhat. Tekintettel az eme részecskéknek való kitettség súlyosságára és veszélyére, ama országok mellett, amelyek betiltották a kvarchomok használatát a homokfúvási műveletekhez, több,a kockázatnak kitett területeket szabványosító és normalizáló nemzetközi szervezet aktívan részt vesz a kvarchomok homokfúváshoz való használatának megállításáért folytatott harcban, figyelemfelkeltésre és ama veszélyeknek a tudatosítására irányuló kampányok által, amelyeknek a dolgozók ki vannak téve, szabványok, szabályok és munkamódszerek kiadása, illetve az által, hogy tanúsítványokat adnak azoknak a vállalatoknak, amelyek megfelelnek e szabványok és normák rendelkezéseinek. Így a FROSIO - a Norvég Felület-kezelés terén működő Felügyelők Oktatási és Tanúsítási Tanácsa, a NACE (a Korrózióvédelmi Mérnökök Országos Szövetsége), az SSPC (a Védőbevonatok Társasága) nem ajánlják a kvarchomokkal végzett homokfúvást.

A vállalatoknak le kell mondaniuk a kvarchomok használatáról a homokfúvási műveletekben, mivel azzal egészségkárosodási kockázatnak teszik ki alkalmazottjaikat, mivel kártérítést kötelesek fizetni abban az esetben, hogyha alkalmazottjaik szakmai megbetegedésre hivatkoznak, illetve mivel a kvarchomok, puha anyag lévén, nem hatékony a homokfúvás során, szemben a többi professzionális szóróanyaggal, mint például a vörös gránáthomok, az acélsörét, az acélgolyók (gömb alakú acélsörét), a szögletes formájú rozsdamentes acél sörét, a henger alakú rozsdamentes acél sörét, a fehér vagy a barna alumínium-oxid (elektrokorund), az üveggyöngyök, a koptatóanyagok (nickel slag) és a rézsalak (copper slag).

A homokfúváshoz használt vörös gránáthomok egy nagyon hatékony, környezetbarát és nem mérgező csiszolóanyag (szabad szilikát-tartalma alacsonyabb, mint 0,1%). Nagymértékű keménysége miatt, ami körülbelül 8-as a Mohs skálán, a vörös gránáthomok magas hatékonysággal rendelkezik a homokfúvási folyamatokban, kémiailag stabil, nem impregnálja a kezelt felületeket, és hatékonyan használható akár a vasszennyezésre érzékeny felületeken is, mint például: a rozsdamentes acél, az alumínium és a réz. Ugyanakkor, a vörös gránát újrafelhasználható anyag, és úgy a nyílt térben végzett homokfúváshoz, mint a szórókabinokban alkalmazható. A GritSablare országos piacvezetőként forgalmaz a homokfúváshoz, illetve a vízsugaras vágáshoz használt vörös gránáthomokot, és teljes körű szóróanyag-megoldásokat kínál bármilyen típusú felület szórásához és vágásához.

Prémium minőségi termékeket ajánlunk, szilárd, hosszú távú, erős kapcsolatot építünk ki ügyfeleinkkel

GritSablare

Constanța Tengeri Kikötő, Kapu 2, SORENA Platform, Constanța, Románia


Telefon: 0630 9398550