Olivina Abraziv pentru Sablare

Minerale naturale

Olivina

Materialele distribuite sub brandul GritSablare sunt caracterizate prin calitate de exceptie. Aceasta calitate se reflecta in durata de operare extinsa a materialului, productivitate peste medie si, in esenta, prin conservarea valorii.

Olivină

 • Material puternic refractar cu punct de topire ridicat. Este primul mineral care cristalizează în magma fierbinte. Caracteristicile fizice și chimice ale acestei roci permit utilizarea sa în multiple aplicații care necesită rezistență la temperatură înaltă.
 • Utilizare: material pentru umplerea duzei de evacuare în cuptoarele electrice cu arc (Eccentric bottom tapping - EBT) ameliorator de zgură material pentru producerea de cărămizi refractare abraziv pentru sablare material pentru turnătorii ardere în pat fluidizat material pentru captarea CO2 ameliorator de sol (fertilizator) purificarea apei producția de vată minerală.
Produs Ecologic
Fără Silicați Liberi

Produs disponibil la comandă

Granulatie
 • Sablare
  1 - 3 mm • Analiza granulometrică »
  1 - 2 mm • Analiza granulometrică »
 • Eccentric bottom tapping (EBT)
  3 - 8 mm
  2 - 7 mm
  1 - 5 mm
 • Olivină brută
  5 - 50 cm
 • Ameliorator zgură
  10 - 40 mm
  7 - 40mm
 • Turnătorii
  AFS 45-50
  AFS 65
 • Piese turnate
  01 - 1 mm
  0 - 05 mm
  0 - 02 mm
Ambalaj
 • Saci Big Bag 1 Tonă
 • Saci 25 Kg (de hârtie cu inserție de plastic la interior împotriva umezelii)
Notă
 • Materialul se depozitează în loc uscat.

Descriere Olivină

Cristale de olivină cuprinse în magmă
Cristale de olivină cuprinse în magmă
 • Rocă vulcanică de bază, fără silicați liberi. Particule solide, gri-verzi, fără miros, insolubile în apă. Olivina este un nume generic pentru o familie de silicați de fier și magneziu în variații indefinite. Este compusă din Forsterit (cu un conținut bogat în magneziu) și Fayalite (cu un conținut bogat în fier). Olivina se obține prin excavare din mină, fiind apoi zdrobită, măcinată și cernută printr-un proces complex de sucțiune, fiind apoi depozitată în silozuri în funcție de granulație;
 • Olivina are un punct de topire ridicat și este primul mineral care cristalizează în magma fierbinte. Forsteritul cristalizează primul, urmat imediat de Fayalite, atunci când alte minerale încep abia să se formeze. Cristalizarea timpurie este motivul pentru care magma topită conține deja particule cristalizate de olivină. Caracteristicile fizice și chimice ale acestei roci permit utilizarea sa în multiple aplicații care necesită rezistență la temperatură înaltă.

Granulație Olivină

Aplicații Olivină

Material pentru umplerea duzei de evacuare în cuptoarele Electrice cu Arc (Eccentric bottom tapping - EBT)
Olivina umplerea duzei de evacuare în cuptoarele Electrice cu Arc

Peletele de metal brut sunt topite în cuptorul electric cu arc la temperaturi foarte înalte. Metalul topit este captat prin duza de evacuare în partea inferioară a cuptorului. Un material solid și rezistent este necesar pentru umplerea duzei pentru a preveni inconvenientele privind blocarea duzei cu alți produși de topire. Numai un produs superior ca Olivina poate executa dublul rol de (1) a menține metalul topit în baia cuptorului până când acesta atinge temperatura optimă, fără ca acesta să pătrundă prin duză, și apoi de (2) a permite eliberarea completă și rapidă a duzei pentru a facilita curgerea metalului topit.

Compoziția chimică unică a Olivinei permite ca aceasta să reziste fără a se topi la temperaturi de până la aprox. 1780 °C - o temperatură mult mai ridicată decât temperatura existentă în interiorul cuptorului. Totodată, dimensiunea precisă, forma precum și configurația angulară a particulelor de Olivină permit compactarea optimă a acesteia împiedicând pătrunderea metalului topit în duză.

Când metalul topit ajunge la consistența optimă, capacul duzei se deschide iar Olivina cade prin duză, chiar dacă există un strat de metal topit deasupra. Metalul topit curge rapid în oala de turnare. Consistența și puritatea chimică a Olivinei asigură continuitatea optimă a acestui proces.

Ameliorator pentru zgură
Ameliorator zgură
Ameliorator zgură
 • Olivina se folosește pe scară largă atât în cuptoare electrice cu arc cât și în furnale pentru ameliorarea zgurii de furnal, precum și pentru controlul indexului de bazicitate. Olivina poate fi adăugată în trei forme:
  • Particule granulare adăugate direct în cuptor. În această formă olivina înlocuiește parțial calcarul și dolomitul care sunt adăugate în mod obișnuit pentru reducerea minereului de fier. Olivina are un conținut superior de MgO, de aproximativ 45-49%, față de dolomită cu un conținut de aproximativ de 20-22%, determinând astfel reducerea cantității de aditiv care trebuie adăugat în furnal pentru ca metalul să atingă concentrația necesară de Mg;
  • Sinter. Olivina poate fi adăugată direct în fluxul de sinter. Introducerea olivinei în această manieră determină reducerea temperaturii de sinterizare cu până la 100ºC și la producerea unui sinter mai rezistent, crescând totodată capacitatea furnalului cu până la 15%.
  • Pelete. Olivina poate fi adăugată direct în minereul de fier în timpul producerii de pelete, având un rol pozitiv în creșterea eficienței termice generate de întregul proces.

Alte utilizări ale Olivinei

Produse refractare
Produse refractare
Cu o temperatură inițială de aprox. 1450ºC și de fuziune de aprox. 1665-1743ºC, olivina este un material refractar ideal. Nisipul de olivină este utilizat ca materie primă pentru cărămizi de forsterit, mortare refractare cu acumulare de căldură folosite la construcția de cuptoare, furnale. Totodată, în construcția de furnale, oferă un avantaj major datorită faptului că nu interacționează chimic cu metalele topite.

olivină pentru formare pentru matrițe în turnătorii
Material de formare pentru matrițe în turnătorii
Olivina este prima alegere pentru realizarea matrițelor în turnătorii în producția de oțel-mangan, alamă, bronz sau aluminiu. Este un material ușor de modelat și poate fi reutilizat fără dificultate. Este ideal în turnarea de oțel-mangan și alte metale neferoase pentru că produce o suprafață curată care necesită un efort minim de finisare. Totodată, este un material ecologic care nu expune operatorii la pericole în privința sănătății acestora.

Material pentru sablare
Material pentru sablare
Olivina este un material folosit pe scară largă în aplicațiile de sablare, datorită densității ridicate, angularitatea particulelor și durității sale. Totodată, este un material ecologic care nu pune în pericol sănătatea operatorilor, precum nisipul cuarțos.

Proprietăți fizice și chimice

Proprietăți fizice și chimice
Starea fizică: Particule solide
Culoare: Gri-verzui
Formă: Angulară
Miros: Inodor
Densitate: 3,2 g/cm3
Duritate: 6,5 – 7 Scara Mohs
Punct de topire (°C): Aprox. 1780 °C
Sinterizare inițială (°C): Aprox. 1450 °C
pH: 7,5 – 8
Solubilitate în apă (g/L): Imiscibil
Compoziție chimică
MgO: 45 - 48%
SiO2: 40 - 44%
Fe2O3: 7 - 9%
Al2O3: 1 - 1,5%
CaO: 0,65 - 1%
Pierderi prin ardere: max 1,5%
Compoziție minereu
Forsterit Mg2SiO4: 96%
Fayalite Fe2SiO4: 4%
Produs Ecologic
Testele aplicate Olivinei caracterizeaza produsul ca fiind netoxic. Toti parametrii analizati se situeaza sub limitele de toxicitate, conform reglementarilor in vigoare.
Pentru ce domeniu de activitate ai nevoie de Olivină?

Testimoniale

Asiguram Transport Oriunde in Tara
Oferim Transport la nivel national, la cele mai competitive preturi de pe piata.

Oferim produse de calitate premium si dezvoltam relatii solide, pe termen indelungat cu clientii nostri

GritSablare

Port Constanța, Poarta 2, Platforma SORENA, Constanța, România
Telefon: +4 072SABLARE