Factori de care trebuie să ții cont în alegerea unui echipament potrivit de protecție la sablare

Casca sablare echipament protectie

Procesele de sablare care decurg în mod eficient iau în considerare importanța factorului uman în executarea lucrărilor de sablare, alături de eficiența echipamentelor de sablare folosite și calitatea materialelor abrazive utilizate. Fiind un domeniu complex, cu grad ridicat de dificultate, expertiza, protecția și confortul operatorului uman în timpul proceselor de sablare au un rol determinant pentru ca acesta să efectueze operațiunile și lucrările în timp util și la un nivel ridicat de eficiență.

Echipamentele de protecție la sablare sunt deosebit de importante pentru a proteja sănătatea operatorului uman împotriva prafului, zgomotului și vătămărilor. Se recomandă ca echipamentul de protecție să fie compus din: capotă de sablare (cască de protecție), mănuși pentru sablare și salopetă, iar ca accesorii pentru sablare sunt recomandate, mai ales: furnizorul de aer proaspăt pentru respirat (purificator de aer) și un dispozitiv de climatizare a aerului pentru capotă. Toate aceste elemente protejează sănătatea lucrătorilor și îmbunătățesc condițiile în care aceștia își desfășoară activitatea.

Capota de sablare (casca de protecție) este un element de maximă importanță în ceea ce privește protecția operatorului la zgomot, la praf și la acțiunea agresivă a agenților de sablare în exterior. În alegerea unei capote de sablare trebuie să se țină cont de mai mulți factori.

Ce nivel de protecție este necesar?

O capotă de sablare eficientă trebuie să fie realizată din materiale de calitate superioară, cu rezistență mare la impact și trebuie să respecte legislația în domeniu, cum ar fi prevederile emise de către OSHA (SUA) și/sau ANSI. ANSI (Asociatia Internațională pentru Echipamente de Protecție) clasifică capotele de sablare conforme fie în clasa C sau în clasa G. Clasa G are un rating mai înalt și se aplică în cazul în care casca trebuie folosită în medii cu posibile perturbații electrice.

Unde au loc procesele de sablare?

În cazul în care sablarea se desfășoară în spații înguste, este necesară achiziția unei capote ergonomice pentru a fi sigur că operatorul poate să aibă acces oriunde este necesar. Spațiile înguste au și dezavantajul unei vizibilități scăzute, de aceea un model de cască care este proiectat să urmeze mișcarea de rotație a capului este deosebit de util în astfel de situații.

Cât timp durează procesul de sablare?

În cazul proceselor de sablare care se desfășoară continuu, cu timpi lungi de operare, trebuie să se țină seama de confortul utilizatorului. Este necesară o cască care oferă o distribuție egală a greutății, pentru a nu pune presiune pe cap, gât și umeri. O presiune suplimentară și inutilă obosește utilizatorul și duce la scăderea eficienței în executarea lucrărilor. Totodată, este foarte utilă opțiunea de a furniza aer în jurul feței, capului, gâtului și zonei de respirație a utilizatorului, cu ajutorul unui furnizor de aer proaspăt (purificator de aer).

Vizibilitatea în timpul sablării este un alt factor care influențează timpul de operare. O capotă de sablare trebuie să asigure o bună vizibilitate lucrătorului și acest lucru se obține prin geamul de observație care poate avea formă dreptunghiulară sau panoramică. Este necesară utilizarea de foițe de protecție înlocuibile pentru a proteja sticla la exterior. Există și varianta aplicării simultane a mai multor foițe de protecție care se desprind una câte una, folosind inclusiv mănușile groase de protecție, fără a întrerupe inutil procesul de sablare.

Totodată, zgomotul continuu afectează sănătatea și capacitatea de lucru, de aceea, alegerea unei capote de sablare bine antifonată este o opțiune demnă de luat în considerare.

Ce temperaturi se înregistrează în mediul ambiant?

Climatizarea aerului are un rol foarte important în alegerea unei capote de sablare. În cazul în care operatorul efectuează lucrări de sablare în anotimpul rece, aerul de respirat trebuie încălzit, în caz contrar existând riscul de apariție a afecțiunilor respiratorii și a sinuzitelor. Totodată, în anotimpul cald, aerul trebuie răcit pentru a evita supraîncălzirea. Dispozitivul de climatizare a aerului pentru capotă poate fi achiziționat separat și funcționează cu ajutorul unui compresor.

GritSablare este unic distribuitor al echipamentelor de sablare și de protecție la sablare Gläsner și oferă soluții complete de protecție, la cele mai înalte standarde de calitate. Producătorul german Gläsner este un nume de referință în domeniul sablării, având o experiență de peste 40 de ani în producerea de echipamente de sablare și protecție la sablare de calitate ridicată.

Oferim produse de calitate premium si dezvoltam relatii solide, pe termen indelungat cu clientii nostri

GritSablare

Port Constanța, Poarta 2, Platforma SORENA, Constanța, România
Telefon: +4 072SABLARE