Zgura de Cupru: Material de Sablare Profesional și aditiv eficient în Producția de Cimenturi compozite, Beton și Mortar

Zgura de cupru

Zgura de cupru (copper slag) este un produs secundar obținut în timpul operațiilor de turnare și rafinare a minereului de cupru, fiind disponibilă sub formă de granule cu particule de dimensiunea maximă 5 mm. Aceste particule au o formă angulară, multifațetată, de culoare negru lucios, având o duritate de aproximativ 7 pe scara Mohs. Se estimează că, la nivel internațional, producția de cupru este de aproximativ 14,98 milioane de tone, iar pentru producerea unei tone de cupru în turnătorii, se generează aproximativ între 2,2 și 3 tone de zgură de cupru.

Zgura de cupru are o mulțime de întrebuințări, fiind folosită ca material profesional de sablare, material folosit la obținerea diferitelor tipuri de ciment, beton și mortar, material pentru industria de pavaje, substitut agregat în mix-urile de asfalt obținute la cald, material folosit la producerea de țigle pentru acoperișuri cu granule minerale, precum și ca bază granulară în diferite mix-uri.

Zgura de cupru este abrazivul cel mai utilizat în Europa pentru operațiile de sablare uscată, fiind un produs ecologic și non-toxic (conținut de silicați liberi < 0,1%). A fost introdus în 1960, fiind amplu folosit până în prezent pentru a elimina rugina, învelișurile vechi de vopsea și straturile contaminate de pe suprafețele metalice, piatră, ciment, beton, cărămidă, cu preponderență în industria prelucrărilor de metale, auto, navală și petrochimică.

Până în prezent, multiple studii au fost conduse pentru a stabili proprietățile zgurii de cupru în operațiile de sablare. Pentru a determina eficiența folosirii zgurii de cupru ca abraziv sablare în termeni de productivitate, adică: (1) suprafață curățată într-o oră, precum și (2) cantitate de zgură de cupru folosită pentru a curăța o suprafață de referință, Kambham et al. a condus, în 2005, un amplu studiu la Universitatea din New Orleans, în cadrul Departamentul de energie civilă și de mediu. Așa cum este știut, pe lângă calitatea materialului de sablare folosit, factori importanți care influențează eficiența procesului de sablare sunt: (a) presiunea de alimentare - considerată pentru valorile de 80, 100 și 120 PSI - precum și (b) rata de alimentare cu abraziv - calculată pentru o valvă de referință, de tipul Fina II - probabil cea mai bună valvă la ora actuală - cu deschiderea de 3, 4 și 5. Printre altele, acest studiu a dus la următoarele concluzii:

  • Zgura de cupru este un material de sablare eficient, cu proprietăți excelente de curățare și sablare pentru multiple tipuri de suprafețe. Fiind un material ecologic, acesta se folosește cu succes în spații deschise, fără a afecta mediul înconjurător, iar posibilitatea de reutilizare a materialului este avantajoasă în cazul operațiilor de sablare derulate în interior.
  • Suprafața curățată prin sablare este mai mare când rata de alimentare cu abraziv a valvei are deschiderea de 3 sau 4 (pentru o valvă de referință de tipul Fina II). La o deschidere 5 a valvei, productivitatea scade datorită faptului că apar turbulențe în alimentarea cu material abraziv (particulele care pleacă dinspre duză se lovesc de particulele proiectate înapoi de pe suprafața de lucru, ducând la fărâmițarea acestora și la creșterea consumului de abraziv).
  • Consumul de material abraziv este optim la o presiune de alimentare de 100 sau 120 PSI, în cazul curățării prin sablare a suprafețelor acoperite cu straturi vechi de vopsea, fără să fie înregistrate variații semnificative, în cazul suprafețelor acoperite de rugină. La o presiune de alimentare de 80 PSI, consumul de material abraziv în cazul acoperirilor vechi de vopsea este mai crescut datorită faptului că particulele se deplasează cu o viteză mai mică către suprafața de lucru (velocitate scăzută).
  • Presiunea de lucru trebuie menținută constantă pentru a împiedica consumul ridicat de material generat de presiuni de lucru scăzute, și pentru a împiedica fărâmițarea particulelor de material abraziv în cazul presiunilor de lucru ridicate.

Zgura de cupru se mai folosește și în producția de cimenturi compozite, unde este utilizată ca înlocuitor al materiilor prime care stau la baza producției de clincher. Datorită conținutului ridicat de Fe, zgura de cupru are rol de adjuvant feros în producția de clincher, în timp ce punctul scăzut de topire al acesteia conduce la reducerea temperaturii de calcinare a clincherului. La nivel internațional, factorul de clincher este de 75% în industrie, restul de 25% fiind suplimentat de zgură de cupru și alți compuși speciali, ce oferă cimenturilor compozite proprietăți deosebite de rezistență și durabilitate. Betonul și mortarul care se obțin prin înlocuirea nisipului de râu cu zgura de cupru sunt mai rezistente, fiind caracterizate de permeabilitate redusă și o absorbție scăzută a apei.

GritSablare este lider național în furnizarea de soluții complete pentru curățarea suprafețelor prin sablare, oferind o gamă largă de materiale abrazive sablare. Compania pune la dispoziția partenerilor săi stocuri generoase de materiale de sablare depozitate în condiții optime, multiple granulații și transport rapid atât în țară, cât și în străinătate.

Oferim produse de calitate premium si dezvoltam relatii solide, pe termen indelungat cu clientii nostri

GritSablare

Port Constanța, Poarta 2, Platforma SORENA, Constanța, România




Telefon: +4 072SABLARE