Apa este una dintre resursele naturale ce poseda o forta deosebita de patrundere datorita careia reuseste sa treaca prin munti, sa modeleze stanci si roci dure de granit in drumul sau catre aval. Un furtun de apa proiecteaza apa cu putere in exterior, iar daca adaugi mai multa presiune, forta apei creste semnificativ. Pe acelasi principiu functioneaza masinile de taiat cu jet de apa; astfel, apa este proiectata printr-un orificiu foarte stramt, folosind o presiune extrem de ridicata, cumul de factori ce asigura apei o forta de patrundere foarte mare in substrat. Daca se adauga in apa si un material abraziv dur, spre exemplu granat rosu, forta apei creste exponential, reusind sa taie si sa decupeze cu precizie milimetrica aproape orice tip de material, de la carton si cauciuc, pana la ceramica, otel, titan, piatra si cuart.
Aproape orice material abraziv a fost testat pentru a se stabili cat de eficient este pentru masina de taiat cu jet de apa. Cel mai bun abraziv se distinge a fi granatul rosu, datorita unei serii unice de caracteristici de duritate, densitate, friabilitate si forma a particulelor, ce maximizeaza proprietatile de taiere ale masinilor cu jet de apa.
Duritate. In procesul de taiat cu jet de apa este necesar un echilibru optim intre forta de taiere si uzura componentelor masinii de taiat. Utilizarea unui abraziv moale prelungeste durata de viata a duzelor, insa incetineste taierea. Un abraziv prea dur creste viteza de taiere, insa erodeaza prea rapid duzele, fapt care duce la timpi morti de operare, dar si la cresterea costurilor de inlocuire a pieselor echipamentului de taiere. Granatul rosu are o duritate de aproximativ 8 pe scara Mohs, valoare ce echilibreaza in mod eficient nevoia de a taia rapid, dar si de a oferi o durata de viata rezonabila echipamentelor.
Densitate. Forta de taiere a masinii cu jet de apa este functie de doi factori: greutatea abrazivului multiplicata cu velocitatea. Abrazivul ideal are cea mai mare greutate pe care apa o poate accelera pana la velocitatea maxima. Acest cumul de forte genereaza cea mai mare forta de taiere. Un abraziv prea usor nu va taia materialul, iar un abraziv prea greu nu va accelera la velocitatea maxima, micsorand forta de taiere a masinii cu jet de apa. Granatul rosu este mai greu decat apa de aproximativ 4 ori, situandu-se in intervalul optim atat pentru taiere, cat si pentru acceleratie.
Friabilitate. Friabilitatea materialului are un rol deosebit in procesul de taiere cu jet de apa. Un material prea friabil se frange inca din duza echipamentului, fiind apoi proiectat pe suprafata de contact intr-o forma mult prea fina pentru a mai fi capabil de taiere. Totodata, un material prea dur nu se frange in bucati ascutite atunci cand este proiectat pe suprafata de contact, ci doar se rotunjeste la colturi, fiind proiectat pe suprafata intr-o forma neascutita (boanta) ce nu mai dispune de o capacitate optima de taiere la contact cu materialul. Tinand cont de natura semifriabila a granatului rosu in particule cu varfuri ascutite, se constata ca forta sa de taiere este superioara fata de alte materiale abrazive.
Forma particulelor. Materialele abrazive prezinta multiple forme ale particulelor, de la sfere perfecte - cum ar fi, de exemplu, bilele de otel - pana la particule ascutite sub forma de ace - cum ar fi carbura de siliciu. Cu toate acestea, s-a constat ca forta cea mai mare de taiere o prezinta particulele care au forma angulara cu multiple fatete ascutite, asa cum este si forma particulelor de granat rosu.
Granatul rosu este o roca naturala exploatata din minele de almandin, fiind totodata, un minereu extrem de stabil din punct de vedere chimic, care nu impregneaza alte suprafete prin contact. Pentru a fi optima pentru masinile de taiat cu jet de apa, aceasta roca trebuie procesata foarte atent pentru a atinge anumite caracteristici de puritate dar si o dimensionare uniforma a particulelor. GritSablare.ro este lider national in furnizarea de granat rosu de calitate ridicata pentru masinile de taiat cu jet de apa. Granatul rosu oferit este un material procesat atent dupa ce a fost extras din mina pentru a atinge un nivel de puritate extrem de ridicat, proces prin care se elimina alte urme de materiale auxiliare care pot interfera cu un proces optim de taiere, spre exemplu, prin infundarea duzelor sau prin contaminarea suprafetelor. Totodata, este dimensionat extrem de atent pentru ca particulele sa aiba o dimensiune uniforma; daca particulele de granat nu au o dimensiune relativ egala, masina de taiat trebuie reprogramata continuu pentru a se adapta conditiilor impuse de abraziv pentru a putea taia materialul dorit.