GritSablare – Unicul importator și distribuitor de Olivină din România, cu multiple aplicații în Turnătorii și Sablare

Olivină, material ideal pentru turnătorii și sablare

Olivina este un material deosebit care se găsește în Univers, îmbrăcând multiple forme și având un spectru larg de utilizări, deservind fără echivoc atât arealul industriei cât și arta frumosului, fiind apreciată ca piatră semiprețioasă datorită formei cristaline și a multiplelor nuanțe de verde translucid, aducând noblețe bijuteriilor prin simbolistica bogată pe care o reprezintă, datorită originilor sale terestre cât și extraterestre: (1) este printre primele minerale care cristalizează în magma topită, în straturi precum: Gabro, Peridotit, Bazalt, Dunit; (2) se găsește în interiorul meteoriților ajunși pe Pământ despre care se crede că, fie își au originea în scoarța unei vechi planete stâncoase care a orbitat cândva între Marte și Jupiter, fie provin dintr-un asteroid suficient de mare încât să fi putut dezvolta o structură internă diferențiată formată dintr-o manta de roci și un nucleu metalic; (3) în plus, o ploaie de cristale de olivină a fost identificată de NASA în norul gazos format în timpul „nașterii” unei stele datorită curenților puternici de aer care ridicau cristalele de pe suprafața stelei în formare, și care ulterior cădeau înapoi când curenții de aer își pierdeau impulsul.

Olivina sau Peridotul – așa cum mai este cunoscută – nu este numai un minereu plăcut privirii, este un minereu care se distinge prin însușiri fizice și chimice deosebite, care îl recomandă ca material extrem de căutat în domeniul industrial, pentru un număr mare de întrebuințări. În mod tradițional, olivina este utilizată ca material refractar, ameliorator de zgură, material de sablare și nisip de turnătorie. Când reactivitatea de suprafață este consolidată, olivina cunoaște întrebuințări noi, cum ar fi: neutralizator pentru acidul sulfuric, adsorbant pentru metale grele, catalizator pentru descompunerea substanțelor chimice organice toxice, sursă de magneziu pentru ameliorarea solului în agricultură și aditiv în tratamentele de apă. Conform studiilor recente, olivina, cu precădere compusul Forsterit, este recunoscută ca absorbant natural în sechestrarea de CO2 prin carbonatare minerală, ceea ce înseamnă de fapt, captarea de CO2 din atmosferă prin procese chimice în forme stabile de minerale carbonate.

În turnătorii, olivina se distinge a fi un material economic, care înlocuiește cu succes dolomita în turnarea oțelului; totodată, se folosește pentru un control precis al indexului de bazicitate al amestecurilor de formare și pentru ameliorarea zgurii de furnal. Olivina are un conținut de MgO superior în raport cu dolomita cu aproximativ 50%, ceea ce duce la scăderea cantității de aditiv care trebuie adăugat în cuptor pentru ca metalul topit să ajungă la concentrația necesară de Mg, ceea ce înseamnă costuri mai mici și o eficiență mai ridicată pentru a atinge standardele de calitate din industria metalurgică.

Punctul de topire ridicat de aproximativ 1780°C recomandă olivina ca fiind un material termorezistent ideal pentru umplerea duzei de evacuare a metalului topit în cuptoarele electrice cu arc (Eccentric bottom tapping – EBT). Metalul topit trebuie să rămână în baia cuptorului, fără să intre în duza de evacuare până când acesta atinge temperatura optimă, iar în acel moment trebuie eliberat rapid în oala de turnare. Granulele de olivină umplu duza de evacuare, se compactează sub greutatea amestecului fierbinte fără a se topi și fără a bloca duza, iar când aceasta este deschisă, granulele cad imediat jos și permit curgerea rapidă a metalului topit în oala de turnare.

Termorezistența deosebită și stabilitatea chimică ridicată califică nisipul de olivină ca fiind un material ideal pentru fabricarea de matrițe pentru turnătorii, în producția de oțel, aluminiu, bronz. Nisipul de olivină se modelează ușor în matrițe cu forme complexe, poate fi reutilizat și produce un finisaj neted și uniform pentru piesele realizate, fără a interacționa chimic cu amestecurile de turnare.

Ca material de sablare, olivina se distinge prin capacitate de curățare rapidă a suprafețelor, generând un volum nesemnificativ de praf de sablare. Este un material ecologic și non-toxic, ideal pentru sablarea în spații deschise pentru îndepărtarea ruginii, a straturilor vechi de vopsea și a țunderului de laminare. Particulele de olivină au formă angulară și sub-angulară, dimensiunea acestora variază între 20 și 120 Mesh, având o duritate între 6,5 și 7,5 pe scara Mohs și o densitate de aproximativ 3,2 g/cm3. Între alte materiale de sablare, olivina este superioară calitativ abrazivilor pe bază de dolomită, fiind considerat produs competitor pentru abrazivii pe bază de zgură: zgură de cupru și zgură de nichel.

GritSablare este lider național în domeniul sablării, punând la dispoziția partenerilor săi cea mai variată ofertă de materiale de sablare, precum: olivină – unic importator și distribuitor în țară, alice angulare de oțel, alice sferice de oțel, alice angulare de inox, alice cilindrice de inox, electrocorindon alb, electrocorindon maro, bile de sticlă, granat roșu, zgură de cupru, dar și echipamente de sablare profesionale: cabine de sablare, instalații de sablare de exterior, camere de sablare, echipamente de protecție și accesorii de sablare, manufacturate în Germania, la cele mai înalte standarde tehnologice și de calitate.

Oferim produse de calitate premium si dezvoltam relatii solide, pe termen indelungat cu clientii nostri

GritSablare

Port Constanța, Poarta 2, Platforma SORENA, Constanța, România
Telefon: +4 072SABLARE