Obiectivul sintezei tehnice de mai jos este acela de a identifica principalele caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească un echipament eficient de reciclare și recuperare a abrazivilor de sablare de tipul granat. În plus, prezentăm principiile de reciclare care sunt critice pentru a înțelege cum trebuie recuperat granatul (sau orice alt abraziv neferos). Totodată, explicăm modul eficient de monitorizare al operațiilor de reciclare. Urmând aceste recomandări, poți să te asiguri că abrazivii de tipul granat oferiți de către GritSablare sunt la fel de eficienți în sablare, ca în momentul achiziției.
1. Principalele Caracteristici ale Echipamentelor de Reciclare Eficiente pentru Granat
Cea mai importantă caracteristică pentru un sistem de reciclare este metoda de separare și clasificare a abrazivului uzat. Experiența vastă în domeniu ne arată că un sistem care utilizează un dispozitiv de curățare pe bază de aer care este alimentat gravitațional, precum echipamentul de reciclare ProFlo sau UltraFlo by GritSablare, este foarte eficient pentru reciclarea și recuperarea granatului. O sită pentru particule grosiere aflată dedesubtul separatorului pe bază de aer și-a dovedit eficiența în eliminarea contaminanților suplimentari, precum și în îmbunătățirea nivelului de curățare al granatulu reciclat. Alte componente majore ale unui sistem tipic de reciclare includ: pâlnie pentru umplere, elevator cu cupe, pâlnie integrată pentru stocarea abrazivului reciclat, precum și colectorul de praf cu cartuș filtru cu mișcare reversă. În funcție de aplicație, un nivel de curățare de aproximativ 90-95% trebuie să fie atins.
2. Cum se Reciclează Eficient Abrazivii de tipul Granat
Reciclarea are ca obiectiv curățarea abrazivului de sablare utilizat pentru a putea fi refolosit în condiții de eficiență. Asigurarea că materialul de sablare reciclat este curat și conține particule abrazive de dimensiuni potrivite spectrului dimensional necesar are la bază două operații de bază: eliminarea particulelor de contaminare supra și sub-dimensionate, precum și adăugarea de abraziv nou în completare. Aceste operațiuni se realizează optim atunci când atât abrazivul reciclat cât și abrazivul nou adăugat au fost menținute în mediu uscat.
Reciclarea corectă a abrazivului de sablare (granatul utilizat) este realizată prin curățarea pe bază de aer. O sită montată pe pâlnia de umplere înlătură contaminanții de dimensiuni mari, precum: bucăți scorojite de vopsea veche, rugină și alte impurități. În plus, o unitate de curățare pe bază de aer care funcționează împreună cu un colector de praf înlătură reziduurile fine și inutile din granatul care este curățat.
Cea mai importantă etapă a procesului de reciclare este realizarea unui „mix eficient de abraziv” care conține un spectru larg de particule de granat de dimensiuni mici, medii și mari. Știind că, în procesul de sablare o parte dintre particulele de granat se sfărâmă din cauza impactului cu suprafața care este curățată, un mix eficient de abraziv se creează prin adăugarea unei cantități de abraziv nou în abrazivul reciclat, într-o cantitate egală cu cantitatea de abraziv care este pierdută prin fărâmițare. Aceste adaosuri de abraziv nou trebuie realizate la intervale regulate, prin înlocuirea cantității de reziduuri fine și praf extrasă cu ajutorul unității de separare, dar și prin efectuarea de inspecții vizuale zilnice ale abrazivului reciclat.
3. Ajustări ale Echipamentului de Reciclare
Ambele sisteme de reciclare ale materialului abraziv ProFlo și UltraFlo by GritSablare utilizează un dispozitiv de curățare pe bază de aer dimensionat corect care poate fi ajustat precis pentru a extrage reziduurile fine și praful din granatul utilizat. Este important să utilizați un sistem de reciclare al cărui dispozitiv de curățare pe bază de aer să fie proiectat corect. Un astfel de dispozitiv funcționează precum un aspirator. O perdea subțire de abraziv murdar alunecă sub o plăcuță șicană ajustabilă, trecând apoi prin separatorul pe bază de aer. Fluxul de aer (un flux de absorbție) creat de către colectorul de praf atrage reziduurile fine și praful în colectorul de praf. Alte particule fine, de dimensiuni mai mari, sunt de asemenea eliminate cu ajutorul unei fante de separare aflată la un nivel mai jos.
Este critic să înlăturați cât mai multe reziduuri fine cu putință, la fiecare ciclu de reciclare. Reziduurile fine în exces reduc productivitatea, creează praf nedorit în timpul operațiilor de sablare, scad vizibilitatea operatorului în timpul sablării și au un impact negativ asupra profilului suprafețelor sablate.
4. „Mixul Eficient de Abraziv Granat”
O distribuție optimă a dimensiunii particulelor în mixul de granat obținut este cheia productivității în curățarea pe bază de sablare. Un mix eficient conține o distribuție echilibrată de particule de abraziv de dimensiuni mari, medii și mici. Particulele de dimensiuni mari îndeplinesc sarcina de a înlătura contaminanții grei, de dimensiuni mari (țunderul de laminare, straturi îngroșate de acoperiri și vopsele vechi). Particulele medii oferă viteza optimă de curățare necesară pentru a înlătura eficient acoperirile în straturi mai subțiri ale suprafețelor sablate: țunderi de laminare, impurități, rugină. Particulele cele mai mici îndeplinesc sarcina majoră de a curăța în profunzime toate zonele suprafeței sablate, inclusiv zonele cu deviații, zgârieturi microscopice, dâmburi, pentru a asigura o curățare corectă și în profunzime, în conformitate cu cerințele standardelor SA 2.5 și SA3 privind pregătirea suprafețelor.
Stabilirea cantităților de particule mari, medii și mici în mixul de abraziv depinde de cerințele individuale ale fiecărui proiect și are la bază necesarul de pregătire al suprafețelor, precum și tipul de acoperiri și contaminanți care trebuie înlăturați. În general, particulele de granat mai mici de 80-90 Mesh trebuie extrase din mixul de abraziv cu ajutorul sistemului de reciclare, atunci când este necesară înlăturarea unor acoperiri îngroșate (precum straturi de sticlă) sau straturi medii de rugină. Pentru aplicațiile de sablare în care se înlătură rugină ușoară, țunderi de laminare, straturi de primer și dizolvanți, mixul de abraziv poate fi extins pentru a conține particule de granat de dimensiuni de 100 sau chiar de 120 Mesh.
Fiecare tip, dimensiune și formă de material abraziv prezintă o durată de viață proprie (rata de fărâmițare la impact). La fiecare utilizare, o parte dintre particulele abrazivului se va sfărâma. În plus, volumul de aer presurizat utilizat crește nivelul de fărâmițare al particulelor. În general, este de așteptat o rată de fărâmițare de aproximativ 20-25% la un volum de aer presurizat de 90-110 PSI, folosind abrazivii oferiți de GritSablare cu dimensiunea 30/60 Mesh. Ca regulă generală, este recomandabil să adăugați o cantitate nouă de aproximativ 25% de granat la fiecare ciclu de reciclare, cu excepția cazului în care profilul necesar de pregătire a suprafeței este unul mai puțin strict.
Granatul nou ar trebui adăugat în mixul de abraziv într-o cantitate aproximativ egală cu acea cantitate care a fost extrasă de către sistemul de reciclare. Spre exemplu, pentru fiecare 20 de tone de abraziv utilizat și colectat, o cantitate de aproximativ 3 până la 4 tone se va fărâmița și se va transforma fie în praf, fie în reziduuri fine și neutilizabile.
Granatul nou poate fi adăugat, fie prin pâlnia de umplere de la baza elevatorului cu cupe, fie prin intermediul sistemelor de reciclare ProFlo sau UltraFlo by GritSablare pentru a asigura un amestec corect între mixul de abraziv vechi și granatul nou. În cazul în care cantitatea necesară de abraziv nou nu este adăugată în amestec, scade procentul de particule cu muchii ascuțite în mixul de abraziv, care duce la viteze mai mici de curățare, creșterea cantității de praf, precum și la obținerea unui profil de suprafață scăzut.
5. Monitorizarea Eficientă a Abrazivilor de Tipul Granat by GritSablare
Abrazivul reciclat trebuie verificat pentru a ne asigura că sistemul de reciclare elimină atât contaminanții supra-dimensionați – în cazul utilizării abrazivilor oferiți de GritSablare de 30/60 Mesh (în mod tipic, de aproximativ 20 Mesh sau mai mari), dar și reziduurile fine (în mod tipic, de aproximativ 80-90 Mesh sau mai mici). Reziduurile de abraziv extrase de separatorul pe bază de aer (și stocate în rezervorul de praf) trebuie verificate pentru a se stabili dacă există abraziv utilizabil extras în mod incorect din mixul de abraziv. Totodată, eșantioane de abraziv trebuie prelevate direct din separatorul pe bază de aer, pe măsură ce abrazivul trece prin plăcuța șicană internă, precum și din gura de scurgere a abrazivului curățat.
Metoda „regula de aur” pe care o oferim clienților noștri este aceea de a selecta corect sita optimă pentru aplicația de sablare unde abrazivul reciclat urmează a fi folosit. Spre exemplu, pentru a verifica dacă există prea multe reziduuri fine în mixul de abraziv, folosiți o singură sită de #80 sau #100 Mesh. Pentru a verifica dacă există prea mult abraziv utilizabil extras impropriu de către separatorul de aer, folosiți o singură sită de #60 Mesh. Aceste verificări oferă indicii cu privire la eficiența procesului de reciclare, evidențiind problemele potențiale.
Totodată, recomandăm efectuarea de controale vizuale ale abrazivului curățat provenit din gura de scurgere, de către personal de sablare calificat, de aproximativ 2-3 ori pe tură. GritSablare pune la dispoziția clienților săi sisteme complete de recuperare și reciclare a materialelor de sablare, precum și cea mai variată ofertă de materiale de sablare: granat, zgură de cupru, alice de oțel și inox, electrocorindon, bile de sticlă.